Pieczona biała kiełbasa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe kiełbaski

    4 sztuki
  • cebula

    50 dag
  • olej

    4 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

  • suszony kminek

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę, wlać 2 łyżki wody i dusić, mieszając na wolnym ogniu - około 10 minut, doprawić solą, suszonym majerankiem oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Przełożyć 2/3 cebuli do żaroodpornego naczynia do zapiekania, ułożyć na niej białe kiełbaski, na wierzchu rozłożyć resztę zrumienionej cebuli, polać pozostałą łyżką oleju, na koniec ; posypać kminkiem (może być mielony). Piec 40 minut. Upieczoną kiełbasę rozłożyć na talerze z ce- -bulą. Podawać np. Z chrzanem wy mieszanym ze śmietaną, marynowanymi warzywami oraz pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat