Pieczeń z Szynki w pieprzu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • sol1

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 opakowanie
  • olej

    2 łyżki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę natrzeć solą. Następnie ponakłuwać w kilkunastu miejscach szpikulcem (lub nożem z ostrym cienkim czubkiem) i w powstałe otworki powciskać ziarenka pieprzu, po 2-3 ziarenka na raz. Teraz całą szynkę delikatnie zwilżyć olejem. Ja wylewam go sobie po trochu na dłonie i wklepuję w szynkę.
Następnie w moździerzu rozdrobnić pozostałe ziarenka pieprzu kolorowego, dosypać łyżeczkę pieprzy ziołowego, rozsypać na talerzu i obtoczyć w nim szynkę. Tak przygotowaną można scisnąć nitką lub specjalną siatką lub poprostu wsadzić do rękawa do pieczenia i upiec w temperaturze ok 150-180 stopni przez 1,5 godziny

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 27.02.2011 00:52
super
annagebalska 21.02.2011 10:12
mniam
Krystyna32 17.02.2011 09:04
pyszne
bogumiła3 14.09.2010 22:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat