Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z szynki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,3 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 kulek
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka

Porada

Powstały w pieczeniu sos można zagęścić mąką i podawać do mięsa na ciepło. Po wystudzeniu szynkę można podawać jak wędlinę domową do pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z szynki

Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą morską i peklową. Włożyć do miski, przykryć, wstawić do lodówki na 2 dni (obracać kilka razy, a gdyby na dnie zebrała się wilgoć należy ją osunąć)
Papryki i czosnek wymieszać ze sobą i natrzeć tym szynkę dokładnie ze wszystkich stron.Obłożyć liśćmi laurowymi i ziarnami ziela i jałowca, pozostawić w lodówce na minimum 12 godzin.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego z nakrywką, dodatkowo przykryć wierzch folią aluminiową. Piec 1,5 godziny. Najpierw przez 15 minut w temperaturze 200*C, potem zmniejszyć do 180 *C. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Na 15 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową i nakrywkę, aby szynka się zrumieniła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 13.01.2017 08:41
samo miesko :)
jagoda5913 13.01.2017 00:12
super szynka
katarzynka455 12.01.2017 20:09
pyszna szyneczka:)
dodi 12.01.2017 19:38
apetycznie wyglada
halina17 12.01.2017 19:12
dobra pieczeń.
IZABELA29 12.01.2017 18:51
Smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak