Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z kapusty włoskiej i mięsa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

warstwa mięsna

mięso mielone wieprzowe 1 kg
cebula biała 1 śerdnia
lubczyk świeży kilka listków
sól 1 płaska łyżka
kukurydza w puszce 2 łyżki
pomidory suszone Smak 5 sztuk
jajko 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kasza manna 4 łyżeczki

kapusta

kapusta włoska 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z kapusty włoskiej i mięsa

Kroki postępowania

1
Mięso, najlepiej łopatkę mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, listki lubczyku, sól i wszystko mieszamy.
Całość przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Pieczeń z kapusty włoskiej i mięsa foto
2
Następnego dnia z kapusty usuwamy 2-3 zewnętrzne liście. W dużym saganku gotujemy wodę i osolimy. Ostrym nożem odcinamy kolejne liście i wkładamy do wody po 2 sztuki. Po 2-3 minutach wyjmujemy listki na ściereczkę i wkładamy następne.
Krok 2 - Pieczeń z kapusty włoskiej i mięsa foto
3
Jajko mieszamy z tymiankiem, kaszą manną, pieprzem i lekko roztrzepane dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
Na dno szklanej formy kładziemy dwa rzędy kapusty, przykrywamy połową masy mięsnej. Następnie znów kładziemy warstwę kapusty.
Krok 3 - Pieczeń z kapusty włoskiej i mięsa foto
4
Po środku ustawiamy obręcz metalową a na około niej wykładamy masę mięsną, zostawiając trochę na środek.
Krok 4 - Pieczeń z kapusty włoskiej i mięsa foto
5
Do tej zostawionej części mięsa dodajemy kukurydzę, posiekane pomidory i napełniamy nią środek obręczy. Potem zdejmujemy obręcz i dokładnie ugniatamy całą powierzchnię pieczeni. Na wierzch rozkładamy ostatnią warstwę kapusty.
Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 170-180 C przez ok. 45 minut, potem zdejmujemy pokrywkę i podpiekamy jeszcze ok. 10 minut.
Najlepiej zostawić jeszcze pieczeń w piekarniku w celu odpoczęcia i odparowania części wody.
Krok 5 - Pieczeń z kapusty włoskiej i mięsa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 19.10.2016 08:57
warto spróbować
bertpvd 18.10.2016 21:21
super przepis
RenataZ-et 18.10.2016 20:50
bardzo ciekawa propozycja
MagdalenaIC 18.10.2016 20:37
Bardzo ciekawa pieczeń

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak