Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
słonina
70 g. -
baranina
0,75 kg. -
mąka
30 g. -
cebula
100 g. -
ocet
120 ml. -
kapary
25 g. -
sól
- do smaku -
pieprz
- do smaku -
cukier
- do smaku -
tłuszcz
- - -
woda
300 ml.
Przepis i sposób przygotowania PIECZEŃ Z BARANINY ZE ŚMIETANĄ
Wrzątkiem zalać umyte mięso i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
Na drugi dzień mięso wyjąć, naszpikować drobnymi paskami słoniny, posypać solą i mąką.
Mięso przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Następnie mięso skropić wodą, przykryć i dusić na małym ogniu.
Miękkie mięso wyjąć, do sosu dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
Chwilę pogotować, dodać kapary, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso pokroić na grube plastry, polać powstałym sosem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze (0)