Pieczeń wołowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1600 g
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    10 ziaren
  • Rozmaryn suszony Prymat

    pół łyżeczki
  • majeranek

    pół łyżeczki
  • cząber

    pół łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dzień wcześniej należy zamarynować. Najpierw wołowinę dokładnie myjemy, następnie osuszamy i nacieramy z obu stron solą, pieprzem, ziołami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Nalewamy wino, przykrywamy pokrywką i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy pod przykryciem bez termoobiegu. Najpierw w temperaturze 125 stopni przez 2 h 45 min, następnie obniżyłam temperaturę na 100 stopni i piekłam jeszcze przez 45 min. Upieczone mięso zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam na 15 min, aby odpoczęło. Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia. Sos z naczynia przelewamy do garnka i możemy go zredukować lub zagęścić mąką pszenną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 16.05.2017 20:29
Pysznie wygląda
Renataj 16.05.2017 19:31
Apetyczne mięsiwo:)
Janina 16.05.2017 17:06
Wspaniałe mięsko;))
bertpvd 16.05.2017 16:28
smaczne mięsko
jagoda5913 16.05.2017 14:57
super mięsko
Róża1 16.05.2017 11:35
Przepyszne mięsko !!! palce lizać :-).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat