Pieczeń wołowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • wołowina

    1 kg

Marynata

  • olej

    3/4 szklanki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • Chrzan śmietankowy Smak

    1 łyżka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    5 sztuk
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek posiekany

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki

Ponadto

  • bulion wołowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń wołowa foto
1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce.
Krok 2 - Pieczeń wołowa foto
2. Smarujemy dokładnie marynatą mięso z każdej strony, zawijamy w folię i kładziemy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Krok 3 - Pieczeń wołowa foto
3. Umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewamy bulion wołowy.
Krok 4 - Pieczeń wołowa foto
4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 150 – 180 minut do miękkości mięsa, co jakiś czas polewając go wytwarzającym się sosem.
Krok 5 - Pieczeń wołowa foto
5. Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć 15 minut przed podaniem.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 16.11.2016 16:53
Dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie, bo jednak inny smak niż z wieprzowiny.
adelajda 15.05.2015 10:33
Pyszna wołowinka :)
Bernadeta1 08.04.2015 19:02
super mięsko
Róża1 07.04.2015 22:13
bardzo smaczna pieczeń :-)
Janina 07.04.2015 14:58
Pyszne mięsko;)
jagoda5913 07.04.2015 09:42
Super pieczeń
olkaaa 07.04.2015 08:07
też taką robię
Renata9 07.04.2015 07:57
Taka pieczeń jest bardzo smaczna :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat