Pieczeń rzymska z tymiankiem i chilli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • cebula

    3 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • bułka czerstwa

  • jajko

    3 szt
  • boczek

    50g
  • papryczka chili

  • sos sojowy

    łyzka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • natka pietruszki

    posiekana
  • Musztarda francuska Prymat

    łyzeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    od 1-3 łyzek
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    łyzeczka
  • tymianek

    garść gałązaek (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułke namoczyc w wodzie. Drobno pokroic cebule, czosnek i boczek. Mięso wymieszac z cebulą, czosnkiem, boczkiem, ziołami, musztardą, pieprzem, papryczką. Odcisnac bułke i dodac do masy. Wymieszac. Jajka wbic do miseczki i rozbełtac. Dodac do miesa i wymieszac na jadnolitą masę. Jesli masa jest zbyt rzadka dodac stopniowo bułke tartą tyle zeby sie odpowiednio zagęściła. Piekarnik nagrzac do 200st. Mase włozyc do keksówki wyłozonej folią aluminiowa. Wyrównac powierzchnię. Włozyć do peiaknrika na 50-60 minut Wierzch posypac tymiankiem i chilli. Na cieplo pyszne
miesko ale źle sie kroi za to jak ostygnie jest jeszcze lepsze i ma bardzo dobrą zwartą konsytencje do krojenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 23.11.2015 20:30
ładnie wygląda
eli_555 26.05.2011 23:21
pyszna ta pieczeń

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat