Pieczeń rzymska z papryką

Pieczeń rzymska z papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pieczeń

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    1 kg
  • jajko

    1 szt (duże)
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1-2 szt
  • szczypiorek

    2 pęczki
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • ketchup łagodny

    3-4 łyżki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • oregano

    2 łyżki
  • cząber

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka

Składniki na glazurę

  • ketchup łagodny

    1/2 szklanki
  • sos worcestershire

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie pieczeni:
Cebulę, paprykę i szczypiorek drobno siekamy. Do mięsa dodajemy posiekane warzywa, jajko, bułkę tartą, ketchup oraz pozostałe przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i formujemy pieczeń (kształt bochenka chleba). Możemy też przełożyć do foremki/keksówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Przygotowanie glazury:

W miseczce mieszamy ketchup z sosem Worcestershire. Glazurą smarujemy dokładnie naszą pieczeń po wierzchu i bakach.

Pieczemy ok. 70-90 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Pieczeń rzymską z papryką podałam z warzywami gotowanymi na parze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

21.01.2016 18:08
ciekawie wygląda

marzut

15.01.2016 14:36
super przepis :)

Barbara13

13.01.2016 21:06
pyszna!!!1 Aż ślinka leci

Wiesława1

13.01.2016 19:18
super propozycja

Misia13

13.01.2016 10:01
super wygląda..

wyattearp

13.01.2016 09:13
pięknie wygląda

Wafelek2601

13.01.2016 08:26
Świetne mięsko

MałaMi89

13.01.2016 00:31
Uwielbiam pieczeń rzymską :)

ilka01

12.01.2016 23:43
pięknie się prezentuje

monikaT83

12.01.2016 22:55
wspaniale pomyślana i wykonana pieczeń!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat