Pieczeń rzymska z jajkiem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe łopatka

    1,2 kg
  • mięso wołowe

    40 dag
  • żółtko jajek

    3 szt
  • bialka ubite

    3 szt
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • b€lki namoczone w mleku

    2 szt
  • sól, pieprz

  • czomber

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej

  • cebula

    2 przesmażona
  • jajko ugotowane na twardo

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso zmielić. Bułki odcisnąć i również zmielić. Dodać bułki, cebulę przesmażoną, żółtka, śmietanę i przyprawić. Wszystko dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Na koniec wmieszać ubite białka.
Formę ( keksówkę) wyłożyć folią aluminiową ( błyszczącą stroną w stronę mięsa).
Folię posmarować olejem i posypać bułką tartą. Wyłożyć połowę mięsa i pośrodku ułożyć ugotowane jajka i pozostałe mięso. Posypać bułką tartą. Przykryć folią, w której zrobić kilka dziur widelcem. Piec w piekarniku około 40 – 50 minut w temperaturze 200 oC. Pod koniec pieczenia z wierzchu zdjąć folię.
Pieczeń można podać np. z sosem pieczarkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 25.01.2014 15:29
Lubię pieczeń.
Joannasz3190 25.01.2014 14:59
Lubię taką :)
artur7 25.01.2014 14:39
smakowita pieczen
norweska20 25.01.2014 14:19
smakowicie wygląda
sylwia_mc 25.01.2014 14:17
pysznie wygląda
Aleksandra/Olcia 25.01.2014 14:07
uwielbiam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat