Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń prawicowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zrazu wołowego 75 dag
pietruszki kawałek
selera kawałek
kalarepy kawałek
marchwi kawałek
masła 3 dag
smalcu 3 dag
mąki 1 dag
cebula 1 szt
sok z cytryny
soli 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń prawicowa

Wałek w prawicę weź, mięso walecznie pobij, posól i na dobrze nagrzany tłuszczyk ciśnij. Na godnym ogniu zrumień je co żywo, łopatką obracając raz po raz. Jarzynki i cebulkę pokrajaj na drobno, a pod zrumienioną pieczeń podrzuć. Łyżkę wody wlej lub dwie, pod pokrywką duś. Co jakiś czas obróć i wody łyżkę podlej. Gdy mięso miękkim obaczysz, mąkę albo chleb tarty do rondla wsyp, podsmaż, wody podlej znów. Sos zagotuj, przez sito przetrzyj, za czym na powrót do mięsa wlej i pod pokrywką trzymać racz, aby gorący był. Na stół pieczeń w plastry porznąwszy podawaj. Na półmisku ma być dana, sosem polana, ziemniakami albo kalafiorami wokół przyodziana. Pomnij, iż kaszę, kluski, ryż i jarzynę oddzielnie podawać się godzi, bo w ścisły sojusz nie wchodzą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak