Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń mięsna z lekką sałatką z buraków, DS XIX odc. 33

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczeń mięsna z lekką sałatką z buraków sprawdzi się na uroczysty obiad czy pożywną kolację. Doskonale będzie smakowała zarówno z dodatkiem ziemniaków, kaszy jak i chrupiącej bagietki. Sprawdźcie przepis na tą pieczeń z wołowiny!

Składniki:

mielona wołowina 1 kg
jajka duże 2 szt.
woda 50 ml
przecier pomidorowy 1,5 szklanki
bułka tarta 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
ser żółty Gouda w plastrach 5-6 plastrów
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Cream fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili 1 opakowanie
cukier brązowy 0,5 szklanki
musztarda 1 łyżeczka
buraki gotowane 3 sztuki
seler naciowy 2 łodygi
sól do smaku
rozmaryn świeży do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń mięsna z lekką sałatką z buraków, DS XIX odc. 33

Pieczeń z mielonego mięsa wołowego, to prosty przepis na efektywny obiad. Soczyste mięso wołowe w połączeniu z serem żółtym i przyprawami, to gwarancja smaku dla całej rodziny! W dodatku to danie przygotujecie zaledwie w kilku krokach

Jak przygotować pieczeń mięsną z lekką sałatką z buraków?

1

Do miski wkładamy mięso i wbijamy jajka. Dodajemy ½ szklanki przecieru pomidorowego oraz doprawiamy majerankiem PRYMAT. Dolewamy odrobinę wody. Przyprawiamy pieprzem mielonym PRYMAT i solą. Wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki (mięso powinno być miękkie). Połowę mięsa przekładamy do formy. Plasterki sera żółtego Gouda zwijamy w rulony i układamy na środku. Wykładamy drugą połowę mięsa na wierzch. Wkładamy do piekarnika: temperatura pieczenia 180°C, (Termosonda 75 °). W zwykłym piekarniku: 190°C, funkcja pieczenia góra dół.

2

Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, musztardę oraz wsypujemy cukier brązowy. Podgrzewamy na małym ogniu. Przyprawiamy papryką słodką prymat oraz solą. W połowie pieczenia wyciągamy mięso i wylewamy na wierzch glazurę. Wkładamy ponownie do piekarnika.

3

Buraczki kroimy w kostkę. Seler naciowy obieramy z włókien i siekamy drobno. W misce mieszamy buraczki z selerem i dodajemy Cream fraiche: dip śmietanowy z papryką i chili i odrobinę soli do smaku. Dokładnie mieszamy.

 

 

Kroimy plaster gotowej pieczeni, podajemy z sałatką i dekorujemy gałązką rozmarynu.

Pieczeń mięsna z lekką sałatką z buraków to propozycja dla całej rodziny. Podajcie ją z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu i cieszcie się smakiem soczystej wołowiny. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak