Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń mięsna z lekką sałatką z buraków, DS XIX odc. 33
Pieczeń z mielonego mięsa wołowego, to prosty przepis na efektywny obiad. Soczyste mięso wołowe w połączeniu z serem żółtym i przyprawami, to gwarancja smaku dla całej rodziny! W dodatku to danie przygotujecie zaledwie w kilku krokach
Jak przygotować pieczeń mięsną z lekką sałatką z buraków?
Do miski wkładamy mięso i wbijamy jajka. Dodajemy ½ szklanki przecieru pomidorowego oraz doprawiamy majerankiem PRYMAT. Dolewamy odrobinę wody. Przyprawiamy pieprzem mielonym PRYMAT i solą. Wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki (mięso powinno być miękkie). Połowę mięsa przekładamy do formy. Plasterki sera żółtego Gouda zwijamy w rulony i układamy na środku. Wykładamy drugą połowę mięsa na wierzch. Wkładamy do piekarnika: temperatura pieczenia 180°C, (Termosonda 75 °). W zwykłym piekarniku: 190°C, funkcja pieczenia góra dół.
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, musztardę oraz wsypujemy cukier brązowy. Podgrzewamy na małym ogniu. Przyprawiamy papryką słodką prymat oraz solą. W połowie pieczenia wyciągamy mięso i wylewamy na wierzch glazurę. Wkładamy ponownie do piekarnika.
Buraczki kroimy w kostkę. Seler naciowy obieramy z włókien i siekamy drobno. W misce mieszamy buraczki z selerem i dodajemy Cream fraiche: dip śmietanowy z papryką i chili i odrobinę soli do smaku. Dokładnie mieszamy.
Kroimy plaster gotowej pieczeni, podajemy z sałatką i dekorujemy gałązką rozmarynu.