Pieczeń

Pieczeń

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    800 gram
  • wątróbka drobiowa

    300 g
  • udka z kurczaka

    2 sztuki
  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • liść laurowy

    2 listki
  • pieprz zianisty

    8 ziarenek
  • ziele angielskie

    6 ziarenek
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • jajka

    3 sztuki
  • czosnek ząbki

    5 ząbków
  • majenek

    2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa

    2 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    2 łyżeczki
  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka zalać wodą i zacząć gotować. Warzywa obrać, pokroić. Gdy wyjdą szumowiny zebrać je. Dodać liść laurowy (2 listki), pieprz ziarnisty (8 ziarenek) i ziele angielskie (6 ziarenek) do mięsa i razem z warzywami gotować do miękkości.

Z wątróbki odciąć żyłki. Gdy udka z warzywami się ugotują wyjąć je, a do gotującej się wody wrzucić wątróbkę. Gotować bardzo krótko (około 1 – 2 minut) aby tylko zrobiła się biała. Wyciągnąć wątróbkę.
Czerstwą bułkę namoczyć w płynie i wycisnąć.

W udkach oddzielić mięso od kości wyrzucając przy okazji ziarenka pieprzu, ziela oraz pora (por szybko się psuje).

Mięso wieprzowe (u mnie łopatka) zmielić razem z wątróbką, udkami, warzywami i bułką. Do zmielonego mięsa dodać jajka (3), czosnek (5 ząbków), majeranek rozetrzeć w ręce (2 łyżeczki), gałkę muszkatołową (2 łyżeczki), pieprz (1 łyżeczka), sól (1 łyżeczka), kucharek (2 łyżeczki) oraz ½ szklanki wywaru powstałego z gotowania mięsa z warzywami. Wszystko wyrabiamy ręka i smakujemy czy jest wystarczająco doprawione.

Na blaszkę (u mnie 4 jednorazowe keksówki) pokroić trochę masła i wylać przygotowaną masę. Na górę masy również nakroić trochę masła. Pieczemy na środkowej półce piekarnika najpierw przez 20 minut w 200C, a następnie 30 minut w 180C. Po skończeniu pieczenia zostawić w gorącym piekarniku na parę minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat