Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowce

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mąka 2-3 szkl
olej 3 łyżki
sól szczypta
pieczarki 1/2 kg
cebula 1 szt
olej 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
ser żółty 15-20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowce

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozcieramy ze szczyptą soli, dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłą wodę ( tyle ile zbierze ), odstawiamy do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy olej, mąkę i ciepłą wodę – wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki, cebulę kroimy w kostkę – podsmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy koła.

Na każdy krążek ciasta kładziemy farsz z pieczarek.
Krok 1 - Pieczarkowce foto
2
Ser żółty kroimy w paseczki, układamy na pieczarkach. Przyprawiamy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Pieczarkowce foto
3
Wkładamy do piekarnika 180 stopni ok 15-20 minut.
Krok 3 - Pieczarkowce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 13.02.2014 10:37
fajna nazwa
iwi 13.02.2014 08:22
Super przepis
agnieszka131919 13.02.2014 07:38
pysznie wyglądają mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak