Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarki
15 szt -
quinoa
2/3 szkl -
por (biała część)
1/2 szt -
cebula czerwona
1/2 -
wywar warzywny
2 szkl. -
czosnek ząbki
3 szt -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
olej roślinny
3 łyżki -
ser żółty
80 g -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania PIECZARKI Z CZARNĄ KOMOSĄ RYŻOWĄ
wywarem i gotuję ok. 20-25 minut do miękkości. Trzeba pamiętać,
że kasza ta ma bardzo specyficzną strukturę. Po ugotowaniu odcedzam.
Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą, odcinam nóżki, wydrążam środek tak,
aby pozostały niezniszczone, puste kapelusiki. Połowę miąższu siekam,
drugą połowę zostawiam - można je podsmażyć lub jak ja, zrobić pastę
(niedługo pojawi się na blogu).
Cebulę i por obieram, siekam w kostkę, czosnek pozbawiam osłonki
i przeciskam przez praskę. Wszystko podsmażam na odrobinie tłuszczu,
wraz z posiekanymi pieczarkami. Następnie dodaję do odcedzonej kaszy,
mieszam i doprawiam.
Przygotowanym farszem nadziewam kapelusze, układam po kawałku żółtego sera i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
Komentarze (1)