PIECZARKI Z CZARNĄ KOMOSĄ RYŻOWĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    15 szt
  • quinoa

    2/3 szkl
  • por (biała część)

    1/2 szt
  • cebula czerwona

    1/2
  • wywar warzywny

    2 szkl.
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • ser żółty

    80 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę quinoa przepłukuję na gęstym sitku, wrzucam do rondla, zalewam
wywarem i gotuję ok. 20-25 minut do miękkości. Trzeba pamiętać,
że kasza ta ma bardzo specyficzną strukturę. Po ugotowaniu odcedzam.

Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą, odcinam nóżki, wydrążam środek tak,
aby pozostały niezniszczone, puste kapelusiki. Połowę miąższu siekam,
drugą połowę zostawiam - można je podsmażyć lub jak ja, zrobić pastę
(niedługo pojawi się na blogu).

Cebulę i por obieram, siekam w kostkę, czosnek pozbawiam osłonki
i przeciskam przez praskę. Wszystko podsmażam na odrobinie tłuszczu,
wraz z posiekanymi pieczarkami. Następnie dodaję do odcedzonej kaszy,
mieszam i doprawiam.

Przygotowanym farszem nadziewam kapelusze, układam po kawałku żółtego sera i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 20.03.2015 17:19
Bardzo to apetyczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat