Pieczarki w zalewie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki konserwowe

    5 sztuk
  • cebule

    2-3 sztuki
  • jajka

    2-3 sztuki
  • bułka tarta

    do panierki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej

    do smażenia
  • koncentrat pomidorowy

    4-5 łyżek
  • ketchup

    7-8 łyżek
  • cukier

    ok. 3/4 szklanki
  • ocet

    ok. 10 łyżek
  • liść laurowy

    2-3 sztuki
  • ziele angielskie

    3-4 sztuki
  • woda

    1 l
  • pieczarki

    20-25 sztuk
  • woda

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć,osączyć,jeśli trzeba obrać.Przyciąć ogonki.Jajka wybić, rozkłócić z wodą. Przygotowane pieczarki panierować w jajku i bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.Przygotować zalewę. Wszystkie wymienione w przepisie składniki na zalewę zagotować.W przepisie napisałam np 2-3 albo ok dlatego że dodaję składniki wg smaku .Cebulę obrać,pokroić w krążki. Ogórki pokroić w plasterki.Przygotowane pieczarki układać w naczyniu warstwami: pieczarki-cebula.Całość przykrywamy ogórkami. Zalewamy gorąca zalewą.Stawiamy do wystudzenia. Gdy przestygną wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 27.10.2013 07:58
pyszności takie pieczarki
Justyna28 03.04.2012 15:59
wygląda smakowicie
tom 03.02.2012 09:07
pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat