Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki na przekąskę

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 70 dkg
cebula 2
jajko 2
ogórek konserwowy 2
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
Zalewa:
woda 3 szklanki
cukier 4 łyżki
ocet 10 % 9 łyżek
keczup pikantny 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 3/4 słoiczka
sól 3/4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki na przekąskę

Pieczarki umyć, oddzielić nóżki od kapeluszy. Nóżki nie są potrzebne. Kapelusze ułożyć na ręczniku papierowym, żeby trochę przeschły. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Kapelusze moczyć w jajku, obtoczyć w bułce i smażyć na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor.
Zalewę zagotować.
Układać warstwami:
1. Połowa pieczarek
2. Cebula pokrojona w półkrążki
3. Druga połowa pieczarek
4. Poszatkowane ogórki
Całość zalać gorącą zalewą. Po przestygnięciu odstawić do lodówki.
Najlepiej smakuje po 2, 3 dniach. Ja robiłam te pieczarki na Wigilię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 20.01.2014 17:48
Ciekawy i fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak