Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piaskowa babka kakaowa z bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 op
jajko 4 szt
masło 1 kostka
kakao 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
bakalie 1 op (50-80g)
polewa czekoladowa
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Piaskowa babka kakaowa z bakaliami

Kroki postępowania

1
Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.

W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodać bakalie. Do przygotowanej masy dodać ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier waniliowy i cynamon, wymieszać

Krok 1 - Piaskowa babka kakaowa z bakaliami foto
2
iasto przekładamy formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 200`C i piec jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka.
Krok 2 - Piaskowa babka kakaowa z bakaliami foto
3
Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i obsypujemy kolorowymi kuleczkami.
Krok 3 - Piaskowa babka kakaowa z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 29.04.2014 12:53
pychotka mniam:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak