Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowy deser z figami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka agrestowa 1 opakowanie
mleko skondensowane niesłodzone 350 ml
masło 50 g
cukier 3 łyżki
mleko 2 łyżki
kakao 1 łyżka
mleko w proszku 2 czubate łyżki
miód 2 łyżki
figi 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowy deser z figami

Kroki postępowania

1
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić.
Krok 1 - Piankowy deser z figami foto
2
Mleko zagęszczone ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Do ubitego mleka dodać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę przelać do 6 wysokich szklanek, odstawić do lodówki do stężenia.
Krok 2 - Piankowy deser z figami foto
3
Do garnka przełożyć masło, cukier i kakao, wlać mleko. Podgrzewać, aż masło się roztopi i wszystko się ładnie połączy (nie trzeba gotować). Masę ostudzić, dodać do niej mleko w proszku, wymieszać.
Krok 3 - Piankowy deser z figami foto
4
Czekoladową masę rozłożyć na piance agrestowej.
Krok 4 - Piankowy deser z figami foto
5
Na suchą rozgrzaną patelnię wlać miód. Podgrzewać, aż zacznie się mocno pienić. Figi umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Kawałki fig wrzucić do miodowego karmelu. Smażyć razem ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając.
Krok 5 - Piankowy deser z figami foto
6
Karmelizowane figi ostudzić, ułożyć na każdej porcji deseru.
Krok 6 - Piankowy deser z figami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak