Piankowe ciasto z malinami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • jaja

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    200 g
  • masło

    100 g
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • maliny

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przesiac mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto dodając po jednym żółtku. Podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodac kakao. Oba kawałki ciasta wkłądami do lodówki na ok 1h.
Blaszkę nasmarować tłuszczem, zetrzeć na tarce ciemne ciasto i podpiec ok 15 min w 180st.
Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodac cukier (zwykły) i dalej ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny, budyń i cukier waniliowy. Następnie dodać masło i wymieszać. Piankę wylać na podpieczony spód. Wyłożyć maliny i zetrzeć drugą część ciasta. Piec całość ok 50 min w 180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 12.11.2013 07:48
wspaniałe ciasto:) niebo w gębie poprostu :)
Kolorowa 11.11.2013 22:17
Mmmm, pewnie pyszne ;)
sanielcia 11.11.2013 21:12
wygląda bardzo apetycznie!
paulina2157 11.11.2013 21:06
ciekawe to ciasto
migotka28 11.11.2013 20:41
bardzo lubię to cicho:)
Janina 11.11.2013 20:33
Bardzo fajne ciacho;)
Gracer 11.11.2013 20:31
super aż się malin zachciało
Renata9 11.11.2013 20:31
bardzo dobre ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat