Przepis i sposób przygotowania na: Piankowe ciasto
Kroki postępowania
Do białek dodać sól oraz zimna wodę, ubić na sztywno w trakcie dodać cukier i ubić na szklistą białą bezę, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać sok cytrynowy, wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180 st około 10 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Do bardzo dobrze ubitej piany z białek dodać płynną żelatynę i cały czas ubijać na koniec dodać sok wyciśnięty z pomarańczy ( może być z cytryny)
Ciasto należy koniecznie kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem i pamiętać o dokładnym umyciu i sparzeniu jajek przed zrobieniem ciasta.