Piankowa zebra bez pieczenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopty okrągłe

    100 gram
  • woda

    1/3 szklanka
  • sok z cytryny

    1/2 łyżka
  • esencja waniliowa

    1/2 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczka
  • mleko skondensowane niesłodzon

    1 opakowanie
  • cukier puder

    4 łyżka
  • truskawki

    250 gram
  • galarteka Pina Colada

    2 opakownie
  • mięta świeża listki

    10 sztuka
  • galaretka zielona

    1 szt.
  • galaretka

    1 blue curacao
  • galaretka

    1 o smaku pina colada:
  • galaretka

    1 o smaku pink margarita:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownicę (23-24 cm) wyłożyć biszkoptami. Składniki ponczu połączyć. Biszkopty nasączyć ponczem. Każdą galaretkę rozpuścić w 180 ml wody, dodać po łyżeczce żelatyny dokładnie wymieszać i wystudzić. Schłodzone mleko skondensowane ubić z cukrem pudrem na puszysto. Masę mleczną podzielić na 4 części i każdą z nich dodać do 4 galaretek. Zmiksować. Pianki odstawić do lekkiego (nie całkowitego) stężenia. Na środek tortownicy z biszkoptami ostrożnie wylewać po 2-3 łyżki każdego koloru pianki, aż do wyczerpania składników. Gotową piankę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie galaretki Piña Colada rozpuścić w 500 ml wody i wystudzić. Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu pianki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 18.06.2013 12:07
Świetnie i smacznie bawisz się kolorami.
reniatka 18.06.2013 11:59
świetne na upały
Papryczka 18.06.2013 11:19
fajnie wygląda
gotujebochce 18.06.2013 10:59
super pomysł
ewka1978 18.06.2013 10:15
świetnie wykonane
IwonaDD 18.06.2013 10:02
wspaniale się prezentuje !
biatriss 18.06.2013 09:41
pomysl na dzis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat