Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z czosnkiem niedźwiedzim
Pesto z czosnku niedźwiedziego jest bardzo aromatyczne i smaczne. Wykorzystasz je do makaronów, jako bazę do sosu sałatkowego, do gnocchi lub kanapek. Takie pesto możesz przechowywać w lodówce około 30 dni.
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Czosnek niedźwiedzi umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
Osuszyć w wirówce do sałaty lub na ręczniku papierowym.
Pestki słonecznika i migdały podprażyć chwilkę na suchej patelni. Włożyć do rozdrabniacza i zmiksować na pastę.
Dołożyć czosnek niedźwiedzi (pokrojony) i oliwę. Dodać sól i pieprz.
Rozdrobnić wszystko razem ponownie. Można dolać oliwy, jeżeli jest za gęste. Gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego przełożyć do słoiczków i zamknąć szczelnie. Przechowywać w lodówce .