Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna ze skórą 1 szt
masło 50 g
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat posiekany 3 łyżki
sok z cytryny parę kropel
skórka z cytryny 1/2 szt
sól 1 łyżeczka
pomidorki koktajlowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim

Kroki postępowania

1
Miękkie masło rozetrzeć z drobno posiekanymi liśćmi czosnku niedźwiedziego, dodając sól, sok i otartą skórkę z cytryny. Można użyć też suszonego czosnku, ale polecam świeży, bo jest zdecydowanie lepszy.
Krok 1 - Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim foto
2
Takim masłem natrzeć całego fileta i przełożyć do naczynia do zapiekania. Odstawić w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Przed pieczeniem pomidorki koktajlowe przekroić na pół i obłożyć wokół piersi z kurczaka. Oprószyć solą i skropić delikatnie oliwą.
Krok 2 - Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim foto
3
Piec w 180*C przez około 45 min. Jeżeli kurczak będzie się zbytnio przypiekał, można przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu odłożyć mięso na 10 min, a później można pokroić na plastry. Podawać z pomidorkami koktajlowymi, które można wyjąć po 20 minutach pieczenia. Smacznego :)
Krok 3 - Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 10.05.2017 15:58
Fajny przepis
Aleksandra/Olcia 10.05.2017 15:00
wygląda pysznie
agaK. 10.05.2017 14:47
Smakowita bardzo.
gosia56 10.05.2017 14:00
na pewno pyszne mięsko ;)
anka1988 10.05.2017 09:09
piękny aromatyczny kurczak
Franciszek 10.05.2017 00:36
pyszne mięsko
Róża1 09.05.2017 23:14
pyszne mięsko !!!!!!!!!!
IKrakowianka 09.05.2017 23:06
bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak