Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z bazylią

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bazylia świeża 3 szklanka
migdały 10 dag
ząbki czosnku 2 sztuka
olej rzepakowy 120 ml
sól do smaku
pieprz

Porada

Jeśli nie macie dużego pojemnika rozdrabniacza lub blendera, miksujcie składniki partiami, a później dokładnie je zmieszajcie.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z bazylią

Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 20-30 minut, a następnie obieramy ze skórki.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.

Liski bazylii opłukujemy, osuszamy i umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy migdały, czosnek i połowę oleju. Miksujemy dokładnie, wlewamy pozostały olej i ponownie miksujemy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.05.2014 20:35
Proste,szybkie i pyszne :-)
Laila2786 06.05.2014 09:18
super pomysł na domowe pesto
IZABELA29 06.05.2014 08:31
warto samemu je zrobić
eMMe 05.05.2014 22:54
Bardzo lubię takie pesto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak