Pesto miętowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięta wiejska

    1 doniczka
  • oliwa

    5 łyżek
  • pistacje

    1 garść
  • sól czosnkowa

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • czarne oliwki bez pestek

    7 szt
  • czosnek w oleju z ziołami

    5 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od blanszowania mięty, aby zachować piękny zielony kolor. Obrywamy wszystkie listki z i gotujemy przez 1 minutę. Następnie wrzucamy liście do wody z lodem, pozostawiamy na kolejną minutę i odsączamy.

Miętę łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Oliwy dodajemy wedle potrzeb. Ja lubię gęstą, ponieważ lepiej trzyma się makaronu :)
można dodać zalewy z czosnku.


SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukiereczek13 17.08.2012 00:26
musze sprobowac :)
staropolanka5 16.08.2012 23:38
tak cos fajnego
msmariusz 16.08.2012 23:26
fajne
elficzna 16.08.2012 23:15
fajne :) smakowite
stokrotka 16.08.2012 23:09
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat