Przepis i sposób przygotowania na: Pesto jarmużowo - bazyliowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu.
Ser owczy (może być twardy, czeski Jadel) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Umyte i osuszone listki bazylii oraz jarmużu wkładamy do rozdrabniacza i zalewamy je około 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Zawartość miksujemy dla dobrego rozdrobnienia składników, ale nie do całkowitego ich zmiksowania.
Następnie do rozdrobnionych liści dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, 2 -3 ząbki czosnki oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia, a na koniec doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
2. Gotowe pesto świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle lub rurkami.
* Pesto możemy także przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Pamiętajmy jednak, aby wierzch pesto zalać kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Życzę smacznego! :)