Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Perliczka faszerowana wątróbką i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

Perliczka cała 1 sztuka
boczek parzony 15 dkg
woda 1 litr
sól 16 łyżeczek

Farsz

pieczarki 40 dkg
wątróbka drobiowa 20 dkg
cebula biała 1 sztuka
pietruszka zielona 0,5 pęczek
sól i pieprz
sok z cytryny

Dodatki

ziemniaki młode 10 sztuk
marchewka 5 sztuk
pietruszka 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
sól do smaku
rozmaryn 2 gałązki
olej roślinny 3 łyżki

Porada

1. Wątróbkę smażymy bez dodatku soli, aby nie była twarda. 2. Perliczkę zależy dokładnie owinąć boczkiem, aby nie wyschła w czasie pieczenia. Boczek powinien być tłusty. 3. Po upieczeniu pozostawmy perliczkę na ok. 15 minut, aby mięso odpoczęło

Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka faszerowana wątróbką i pieczarkami

Sól rozpuszczamy w zimnej wodzie, wkładamy perliczkę i odstawiamy na 1 - 1,5 godziny w chłodne miejsce.
Na patelni smażymy wątróbkę. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki i cebulę. Po wystudzeniu mielimy razem pieczarki i wątróbkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Farsz wkładamy do zamarynowanej perliczki. Wierch perliczki obkładamy boczkiem i całość ciasno zawiązujemy sznurkiem bawełnianym.
Warzywa obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, cebulę z pióra, ziemniaki jeśli są małe mogą zostać w całości. Posypujemy solą, dodajemy rozmaryn i wkładamy do naczynia lub blachy i polewamy olejem.
Obok warzyw układamy perliczkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na ok 2,5 godziny. Od czasu do czasu polewamy perliczkę wytopionym tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak