Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka faszerowana wątróbką i pieczarkami
Na patelni smażymy wątróbkę. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki i cebulę. Po wystudzeniu mielimy razem pieczarki i wątróbkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Farsz wkładamy do zamarynowanej perliczki. Wierch perliczki obkładamy boczkiem i całość ciasno zawiązujemy sznurkiem bawełnianym.
Warzywa obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, cebulę z pióra, ziemniaki jeśli są małe mogą zostać w całości. Posypujemy solą, dodajemy rozmaryn i wkładamy do naczynia lub blachy i polewamy olejem.
Obok warzyw układamy perliczkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na ok 2,5 godziny. Od czasu do czasu polewamy perliczkę wytopionym tłuszczem.