Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka
W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy aronię oraz jabłka. Smażymy przez 2 minuty, co chwilę mieszając.
Wlewamy wódkę antonówkę i smażymy na średnim ogniu do chwili aż niemal cała wódka odparuje, a aronia i jabłko zmiękną.
Doprawiamy do smaku brązowym cukrem.
Przygotowanie perliczki:
Aronię rozmrażamy.
Perliczkę dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wewnątrz i na zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, myjemy. Kroimy w szesnastki. Dodajemy aronię, dokładnie mieszamy i faszerujemy perliczkę.
Nacięcie spinamy wykałaczkami lub zszywamy grubą nicią albo sznurkiem.
Perliczkę obkładamy boczkiem oraz szynką parmeńską. Obwiązujemy sznurkiem.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny (po 10 minutach obkładamy schłodzonym i pokrojonym na plasterki masłem).
Po tym czasie polewamy perliczkę winem, a następnie co 10 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia.
Trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 60 minut (na 30 minut przed końcem pieczenia obracami perliczkę na drugą stronę).