Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z kaniami w sosie śmietanowym

5.0
(11)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Makaron penne z kaniami to ciekawa propozycja na jesienny obiad. Całość zalana sosem śmietanowym, który sprawia, że danie jest kremowe, aromatyczne, po prostu pycha!

Składniki:

makaron penne 300 g
grzyby świeże 2 duże kanie
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
masło 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
śmietana słodka 2 łyżki
wrzątek 300-350 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z kaniami w sosie śmietanowym

Makaron penne świetnie komponuje się z różnymi składnikami i sosami. Dlatego nadmiar zebranych kani postanowiłem wykorzystać na przygotowanie penne z kaniami. Aby całość była kremowa zalałem ugotowany makaron połączony z podsmażonymi grzybami, cebulą i czosnkiem - sosem śmietanowym. Wypróbujcie sami, aby ocenić ten smak.

Wg mnie penne z kaniami w sosie śmietanowym to świetna alternatywa dla penne z kurczakiem czy warzywami. 

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

Cebulę siekamy podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm paski, grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą, dusimy pod przykryciem 20-25 min.

Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy, wrzucamy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do ulubionej konsystencji (na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia).

Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Kania w cieście to też rewelacyjny pomysł na obiad. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 02.09.2017 15:10
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak