Penne okraszone kapustą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    400 g
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • kapusta biała

    200-300 g
  • wrzątek

    125-200 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • koperek

  • Kminek mielony Prymat

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
Ziele i liść wyjmujemy, kapustę lekko studzimy i miksujemy na gładko. W razie potrzeby redukujemy płyn, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Do kapusty dodajemy makaron, dokładnie łączymy i podajemy od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat