Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pełnoziarnisty chleb z maszyny

5.0
(75)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

woda
400 mililitrów
olej
2,5 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
2,5 łyżki
mąka pszenna
100 gramów
mąka pszenna pełnoziarnista
300 gramów
siemię lniane
25 gramów
mąka żytnia
125 gramów
drożdże suche
20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnisty chleb z maszyny

Do maszyny wlewamy ciepłą wodę. Dolewamy olej, dosypujemy cukier i sól oraz zmieszane ze sobą trzy gatunki mąki. Na końcu dodajemy drożdże. Włączamy program do wyrabiania i pieczenia chleba ziarnistego. Pod sam koniec wyrabiania, przed rośnięciem dosypujemy siemię lniane, tak, żeby jeszcze zdążyło wymieszać się z masą chlebową. Bochenek chleba będzie ważył około 900 g.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak