Pełnoziarnisty chleb pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    300 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • przecier pomidorowy

    200 g
  • woda

    250 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżka
  • drożdże suche

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły. Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Mieszankę pomidorową dodać do drożdży, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i wyłożyć go na blachę. Odstawić na 30 minut. Chleb naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 40-50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10-20 minut. Upieczony bochenek pukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ana1 29.10.2013 17:55
cudny chlebuś
Ola1984 09.10.2013 13:59
Kolor obłędny :) W smaku pewnie równie smaczny :)
Beatris 09.10.2013 13:14
Ładny kolor ma ten chlebek. Kromeczkę chętnie bym zjadła, albo nawet od razu dwie...
Mniam 09.10.2013 10:41
Jaki efektowny kolor:)
ONY_za_kare 09.10.2013 09:16
świetny chlebek
IwonaDD 09.10.2013 08:54
pięknie wygląda!
Stenka 09.10.2013 07:45
ciekawy przepis
Sroczka 08.10.2013 23:29
Apetyczny chlebek. Z chęcią kawałek bym zjadła.
babajaga1969 08.10.2013 23:12
piękny chlebek kolorowy
Jadwiga/Jaga85 08.10.2013 22:08
A to Ci nowość-super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat