Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bułeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
woda 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
roztopione masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułeczki

Kroki postępowania

1
W misce mieszamy obie mąki z drożdżami. Wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy cukier, sól, wbijamy jajko i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto dłońmi. Po 5 minutach wyrabiania powinno mieć konsystencję plasteliny. Wyrabiamy jeszcze przez 10 minut- długie wyrabianie jest bardzo istotne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pełnoziarniste bułeczki foto
2
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 kawałków i z każdego kawałka formujemy okrągłą, nieco spłaszczoną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2 - Pełnoziarniste bułeczki foto
3
Nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Krok 3 - Pełnoziarniste bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 24.08.2012 08:41
samo zdrowie
fijolek91 22.08.2012 17:03
warto spróbować:)
gosia47-47 22.08.2012 12:55
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak