Pełnoziarniste bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • roztopione masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pełnoziarniste bułeczki foto
W misce mieszamy obie mąki z drożdżami. Wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy cukier, sól, wbijamy jajko i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto dłońmi. Po 5 minutach wyrabiania powinno mieć konsystencję plasteliny. Wyrabiamy jeszcze przez 10 minut- długie wyrabianie jest bardzo istotne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pełnoziarniste bułeczki foto
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 kawałków i z każdego kawałka formujemy okrągłą, nieco spłaszczoną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 3 - Pełnoziarniste bułeczki foto
Nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 24.08.2012 08:41
samo zdrowie
fijolek91 22.08.2012 17:03
warto spróbować:)
gosia47-47 22.08.2012 12:55
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat