Pełnoziarnista orzechowa szarlotka

APM

Pełnoziarnista orzechowa szarlotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    280 gram
  • żółtko jajek

    2 sztuka
  • orzechy pekan

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    70 gram
  • masło

    200 gram

Jabłka

  • jabłko

    2 kg
  • sok z cytryny

  • cukier

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszam z cukrem pudrem, orzechami i proszkiem do pieczenia, wysypuję na stolnicę, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.

Formę wykładam papierem do pieczenia, na papier kruszę 2/3 części ciasta i je ugniatam.

Jabłka ścieram na tarce jarzynowej, skrapiam sokiem z cytryny, mieszam z cukrem, bułką i cynamonem, wykładam je na spód.

Na wierzch kruszę pozostałe ciasto.

Piekłam placek ok. 35-40 minut w 180'.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 21.10.2014 19:36
znakomita szarlotka
ben-ka 21.08.2014 07:36
Wygląda bardzo apetycznie.
EmciaPichci 21.07.2014 09:10
zdjęcia przecudne! a i szarlotka na pewno przepyszna ;)
czekoladka_m 15.04.2014 11:45
Wspaniałe zdjęcia...
AZgotuj 15.04.2014 11:16
zapisałam do mojej księgi:)
wwwiolka 15.04.2014 10:37
Bardzo ciekawy przepis.
malaczarna23 15.04.2014 10:26
rewelacyjna szarlotka:)
Wiktoria29 15.04.2014 09:29
bardzo ciekawy pomysł, jeszcze takiej nie próbowałam a szarlotki uwielbiam
Agnieszka-87-25 15.04.2014 07:49
och pyszna na pewno
patryska76 15.04.2014 07:15
Wygląda przepysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat