Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełneziarno w kopytku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniak 800 gram
mąka pełnoziarnista 2 szklanki
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełneziarno w kopytku

Kroki postępowania

1
Ziemianki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Krok 1 - Pełneziarno w kopytku foto
2
Następnie ostudzamy i obieramy. Mielimy je przez maszynkę bądź obijamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Pełneziarno w kopytku foto
3
Dodajemy jajko, mąkę pełno ziarnistą, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz do smaku. Ugniatamy całość na jednolitą masę.
Krok 3 - Pełneziarno w kopytku foto
4
Następnie stolnice posypujemy odrobiną zwykłej mąki pszennej. W tym czasie wstawiamy w garnku osoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
Krok 4 - Pełneziarno w kopytku foto
5
Z masy wybieramy kulkę kładziemy ją na posypanej mąką stolnicy i toczymy aby osiągnęła kształt walca.
Krok 5 - Pełneziarno w kopytku foto
6
Wierzch wyrównujemy ręką po czym kroimy na prostokąty. Wrzucamy na gotującą się wodę ogień zmniejszamy do 2/3 mocy i gotujemy kopytka ok 5 minut. Podawać z sosem np grzybowym.
Krok 6 - Pełneziarno w kopytku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Esteban 21.05.2013 00:50
zapowiada sie smacznie
Patty 20.05.2013 09:13
Pszenna sprawdziłam opakowanie :)
SmacznaPyza 16.05.2013 17:08
szkoda bo pszenna i żytnia bardzo się od siebie różnią...
Patty 14.05.2013 21:02
Ja używam mąki pełnoziarnistej z Lubelli niestety nie mam aktualnie opakownia.
SmacznaPyza 14.05.2013 13:14
jaka mąka pełnoziarnista - z jakiego zboża ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak