Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pęczak z sosem opieńkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pęczak 1 szklanka
masło 3 łyżki
opieńki 30 dag
sól 0,5 łyżeczki
cebula 2 sztuki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: pęczak z sosem opieńkowym

Kaszę moczymy w letniej wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego. Cebulę siekamy,wrzucamy na patelnię razem z masłem. Lekko solimy i szklimy. Dodajemy wcześniej ugotowane opieńki i dalej smażymy ok 5 minut mieszając. Po tym czasie doprawiemy śmietaną aby powstał sos,przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Kaszę podajemy z sosem grzybowym na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 26.10.2012 15:21
świetne , sycące i zdrowe :) Super przepis :)
Sylwia56
Sylwia56 26.10.2012 14:28
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak