Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak z borowikami i mintajem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba 2 płaty
pęczak 1 szkl
masło lub margaryna do smażenia
wino białe 1/2 szkl
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
borowiki 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak z borowikami i mintajem

Kroki postępowania

1
Na masle podsmażamy pokrojone grzyby ,ja użyłam borowików mrożonych bo takie miałam. Po ok 5 min dodajemy suchy pęczak i podlewamy wodą ,stopniowo , tak jak się bedzie wchłaniał płyn , jak w rizotto , by na koniec była fajna konsystencja .Doprawiamy przyprawami , szczyptą szafranu .
Krok 1 - Pęczak z borowikami i mintajem foto
2
Gdy peczak już zrobi się prawie gotowy , dokładamy płaty ryby , ja ją pokroiłam na kawałki takie 5x7cm i znów podlewamy wodą i dodajemy 1/2 szkl białego wina , dusimy do miękkości i odparowania płynu .
Krok 2 - Pęczak z borowikami i mintajem foto
3
Gotowe danie mozna posypac parmezanem ;) smacznego
Krok 3 - Pęczak z borowikami i mintajem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 05.06.2013 08:55
Było smaczne ;) warto wypróbowac
alaaa 04.06.2013 21:23
pęczak z rybą, ciekawe
Anna133 04.06.2013 18:29
proste i szybkie ,a do tego pożywne w sumie jednogarnkowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak