Pęczak z borowikami i mintajem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba

    2 płaty
  • pęczak

    1 szkl
  • masło lub margaryna

    do smażenia
  • wino białe

    1/2 szkl
  • Szafran nitki Prymat

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • borowiki

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pęczak z borowikami i mintajem foto
Na masle podsmażamy pokrojone grzyby ,ja użyłam borowików mrożonych bo takie miałam. Po ok 5 min dodajemy suchy pęczak i podlewamy wodą ,stopniowo , tak jak się bedzie wchłaniał płyn , jak w rizotto , by na koniec była fajna konsystencja .Doprawiamy przyprawami , szczyptą szafranu .
Krok 2 - Pęczak z borowikami i mintajem foto
Gdy peczak już zrobi się prawie gotowy , dokładamy płaty ryby , ja ją pokroiłam na kawałki takie 5x7cm i znów podlewamy wodą i dodajemy 1/2 szkl białego wina , dusimy do miękkości i odparowania płynu .
Krok 3 - Pęczak z borowikami i mintajem foto
Gotowe danie mozna posypac parmezanem ;) smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 05.06.2013 08:55
Było smaczne ;) warto wypróbowac
alaaa 04.06.2013 21:23
pęczak z rybą, ciekawe
Anna133 04.06.2013 18:29
proste i szybkie ,a do tego pożywne w sumie jednogarnkowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat