Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova w duecie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 sztuk
sól szczypta
cukier trzcinowy 1 szklanka
ocet 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
czereśnie 100 g
wiśnie 100 g
śmietana kremówka 400 g
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova w duecie

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru i miksujemy ok 2 min., czynność powtarzamy, aż skończy nam się cukier. Kiedy mamy sztywną i błyszczącą pianę dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg np. od talerza lub dna tortownicy. Pianę wykładamy na papier ( brzegi ciasta dawałam wyższe niż środek, tak by później w to wgłębienie dodać owoce ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Krok 1 - Pavlova w duecie foto
2
Po wsadzeniu ciasta, temperaturę zmniejszamy do 120'C i tak suszymy przez 120 min. Po upływie tego czasu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i suszymy jeszcze do przestygnięcia
Krok 2 - Pavlova w duecie foto
3
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotową wykładamy na bezę. Ozdabiamy wiśniami i czereśniami. Smacznego !!
Krok 3 - Pavlova w duecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 23.08.2013 23:31
Uwielbiam Pavlovą.
RenataZ-et 07.08.2013 23:25
wygląda wspaniale!
czekoladka_m 30.07.2013 19:19
Mniam, ślicznie Ci wyszła!! Z takimi owocami jeszcze nie robiłam:)
caralajna 29.07.2013 07:13
piękna beza
Smaczna_B 20.07.2013 16:50
świetnie wyszła ta beza!tak prosto,a taki efekt!
jasiek 20.07.2013 13:12
ale letnie klimaty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak