Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Patelnianka-zapiekanka z patelni

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 20 dag
przecier pomidorowy 300 ml domowy
groszek mrożony 25 dag
pieczarki 20 dag
wędlina 10 dag
mozzarella 12,5 dag
ser żółty 10 dag
cebula 0,5 sztuka
czosnek
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Patelnianka-zapiekanka z patelni

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Obrane pieczarki kroimy w cienkie talarki.

Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek i cebulę, a po mniej więcej minucie, dodajemy pieczarki. Ciągle mieszając, smażymy razem przez 2 minuty.

Dodajemy mrożony groszek oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

Dorzucamy wędlinę oraz mozzarellę i makaron, dokładnie mieszamy.

Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, a więc do chwili, gdy ser całkowicie się rozpuści.

Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 17.12.2014 21:21
fajne połączenie, trzeba spróbować
adelajda 04.08.2014 16:38
lubię rybę po grecku ale z takimi dodatkami jak groszek i pieczarki nie spotkałam się
Klausia 19.07.2014 23:09
super danie :)
wwwiolka 18.06.2014 13:45
Bardzo fajny przepis.
Ania84 17.06.2014 22:44
smaczny obiadek bądź kolacja :)
Barbara13 17.06.2014 22:32
fajna propozycja
Renata9 17.06.2014 21:58
świetna zapiekanka
BernadettaP 17.06.2014 21:46
Aleksandra/Olcia, ja ryby po grecku nie piekę :) Smażę osobno warzywa, osobno rybę, układam na zmianę w naczyniu i podaję na zimno :)
Aleksandra/Olcia 17.06.2014 21:20
szybko i smacznie,ja zamiast piec rybę po grecku w piekarniku robię ją na patelni :)
Noruas 17.06.2014 20:21
Super danie
Monika-twin 17.06.2014 20:15
Bardzo lubie takie smaki.
Czyki 17.06.2014 19:52
Bardzo smaczne połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak