Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet ze śliwką

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi podwójne z kurczaka 2 szt
karkówki wieprzowej 30 dag
tłustego boczku 30 dag
wątróbki wieprzowej 30 dag
śliwek kalifornijskich 10 dag
jajko 3 szt
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
Owoc jałowca cały Prymat 4 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 10 szt
kuleczek ziela angielskiego 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
gałka muszkatołowa 3 łyżeczki
imbir 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
pieprz mielony
przyprawy Specialite z suszony 1 łyżeczka
sól
bułka czerstwa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet ze śliwką

Mięsa obsmażam, a następnie podlewam wodą, dodaję przyprawy: rozgnieciony jałowiec, ziele, pieprz, liść laurowy, przyprawę Specialite, cebulę, marchewkę i czosnek i duszę do miękkości.Kiedy mięso jest miękkie, wyjmuję a do wywaru wkładam wątróbkę i duszę ok. 10 min.Następnie wkładam bułkę i czekam aż namoknie. Mięsa mielę, dodaję żółtka, bułkę, pieprz mielony, paprykę, zmieloną gałkę i imbir, oraz sól.Dokładnie mieszam i jeśli jest za gęste podlewam odrobiną wywaru z gotowania. Dodaję śliwki. Ubijam pianę z białek i dodaję do masy.Dokładnie mieszam i wykładam do przygotowanej ( wykładam papierem do pieczenia) keksówki. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 60-70 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2015 21:17
Zawsze dobry.
Stenka 21.03.2013 07:48
Chyba się skuszę i zrobię
adelajda 10.01.2013 08:03
najlepszy domowy ! bardzo lubię !
Henryka2 29.12.2012 22:10
Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie!
Lemon 29.12.2012 12:54
super
mitek111 29.12.2012 11:56
pięknie wygląda i na pewno jest pyszny:)
Konczi 29.12.2012 11:46
Henryko pasztet wygląda cudnie !
Krzysztof15 29.12.2012 10:25
pyszny
cukiereczek 29.12.2012 08:24
domowy najlepszy
wyattearp 29.12.2012 08:23
fajne
anemon 29.12.2012 08:15
Super pasztet, a śliwki to świetny pomysł. Wspaniale się prezentuje.
ziutula
ziutula 29.12.2012 06:36
taki pasztet mogę jeść często, a z ćwikłą to przysmak..
miroslawa 29.12.2012 04:31
super, prezentuje się fantastycznie, jeszcze takiego nie robiłam
jasiek 29.12.2012 01:34
wyśmienity świąteczny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak