Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbki ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka 1,20 kg
cebula czerwona 4 szt
masło 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
chleb 2 kromki
śliwki suszone 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbki ze śliwkami

- forma keksowa

Wątróbkę wraz z cebulą pokroiłam drobno i udusiłam na maśle do miękkości. Zmieliła jeszcze ciepłą wątróbkę bo ostudzona stwardnieje i będzie ją ciężko zmielić. Chleb też zmieliłam. Śliwki pokroiłam w pióra. Masę wymieszałam z majerankiem, teraz doprawiłam do smaku. Jeśli masz formę metalową wyłóż ją podwójnie papierem do pieczenia zanim przełożysz masę z wątróbki.

Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Połowę masy przełożyłam do formy następnie rozłożyłam śliwki i uzupełniłam pozostałą masą. Piekłam do 1,5 godziny. Odstawiłam do ostudzenia. Ostudzoną pieczeń zalałam 1 litrem tężejącej żelatyny. Odstawiłam do lodówki na 4 godziny.

Świetne połączenie smaku wyraźnej wątróbki z winną śliwką:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 08.04.2013 22:47
taki domowy pasztet jest najlepszy
annagebalska 01.01.2013 20:00
pyszne
EWI 28.12.2012 12:12
rewelacja!
adelajda 28.12.2012 07:25
pasztecik domowy najlepszy !
ziutula
ziutula 28.12.2012 05:31
lubie takie pasztety
treonina 27.12.2012 22:43
świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak