Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z suszonych grzybów
Grzyby zalać niewielką ilością przegotowanej wody, zostawić na noc a następnego dnia ugotować. Miękkie wyjąć a w wywarze namoczyć czerstwe kajzerki bez skórki. W rondlu stopić masło, przesmażyć na nim drobno posiekane grzyby i cebulę, dodać odciśnięte bułki i chwilę smażyć mieszając. Przełożyć do dużej salaterki, dodać orzechy ( 2 łyżki ), koperek, zieloną pietruszkę, sól, pieprz, żółtka i śmietanę. Dokładnie wyrobić masę, delikatnie ale starannie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Przełożyć do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i posypanej posiekanymi orzechami. Szczelnie zamknąć lub przykryć folią aluminiową.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zarówno na gorąco jak i na zimno smakuje wybornie.