Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z soczewicy i selera

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

różyczki brokuła 4 szt
marchewka 3 szt
jajko 2 szt
seler korzeniowy gotowany 1 duża szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżek
Pieprz biały mielony Prymat
sól
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt
soczewica 1,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicy i selera

Soczewicę gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem soli, na małym gazie, ściągamy z gazu gdy będzie lekko się rozpadać, dodajemy do niej zmiksowany seler.
Marchewki gotujemy w wodzie na al dente, następnie po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do reszty składników.
Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do pasztetu, całą masę mieszamy, dosypujemy, soli, pieprzu, bułki tartej, wbijamy dwa jajka. Różyczki brokuła blanszujemy i odcedzamy.
Do foremki wysmarowanej tłuszczem przekładamy naszą masę na pasztet, do środka wkładamy różyczki brokuła, wygładzamy wierzch i pieczemy 45 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 29.04.2014 21:41
Bardzo lubię soczewicę, ale jeszcze takiego dania nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak