Pasztet z selera, soczewicy, oliwek i lubczyku

Pasztet z selera, soczewicy, oliwek i lubczyku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler

    50 g (obrany)
  • cebula

    140 g (obranej)
  • masło

    150 g
  • soczewica czerwona

    50 g
  • por zielona część

    80 g
  • oliwki czarne

    20 sztuk
  • lubczyk świeży

    garść
  • woda przegotowana

    1,5 szklanki
  • kostki rosołowe warzywne

    2
  • kostka rosołowa drobiowa

    1
  • jajko

    3
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pasztet z selera, soczewicy, oliwek i lubczyku

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do dość dużego garnka wrzucamy masło i cebulę i smażymy. Pora kroimy w paseczki, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula się usmaży wrzucamy do niej pora i selera, wrzucamy kostki, wsypujemy czosnek, wlewamy wodę i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy i dodajemy do selera po 20 minutach jego duszenia. Gdy warzywa będą miękkie, garnek zdejmujemy z ognia i studzimy. Oliwki kroimy w paseczki, wrzucamy do przestudzonego farszu. Dodajemy też do niego jajka, bułkę tartą, porwany na mniejsze kawałki lubczyk, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Klausia 17.07.2016 21:17
Ciekawy padztet
agi0911 10.03.2016 08:09
super pasztet
Mniam 03.03.2016 11:03
Z chęcią bym spróbowała taki pasztet :)
Pani Domu 03.03.2016 09:04
pysznie wygląda
Ola1984 03.03.2016 09:00
Zdrowo i pysznie, uwielbiam :)
Iwusia 02.03.2016 23:00
wygląda bajecznie
barbara11561 02.03.2016 22:31
bardzo ciekawy pasztet
IKrakowianka 02.03.2016 22:18
bardzo fajny pomysł
Monika-twin 02.03.2016 21:12
FAjny pomysł, zdrowy.
Wiktoria29 02.03.2016 20:41
lubię pasztety warzywne, a takiego jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat