Pasztet z pieczarek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    50 dag
  • wątróbki wołowe

    15 dag
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    3 szt
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • bułka czerstwa

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i pokrojone pieczarki udusić razem z pokrojoną cebulą na łyżce oleju. Wątróbki oczyścić, opłukać, obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałym oleju. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki, wątróbki i bułkę zmielić. Do masy dodać żółtka, zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie mieszając polączyć z masą, Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką, przełożyć masę i piec 25-35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po ostudzeniu podawać do pieczywa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 24.01.2011 16:05
masz ci babo pasztet
rakow2 11.10.2010 14:10
ciekawe
Barbara55 07.09.2010 15:06
takiego pasztetu jeszcze nie próbowałam
Małgorzata113 07.07.2010 09:36
Ciekawa jestem tego pasztetu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat