Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt
ćwiartki z kurczaka 2 szt
boczek surowy 0,5 kg
marchew 3 duże szt
pietruszka 3 szt
seler korzeniowy pół szt
jajko 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
przyprawa do potraw Kucharek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Tuszkę z królika porcjujemy ,wrzucamy do dużego garnka wraz z boczkiem, udkami ,zalewamy wodą .Dodajemy liść laurowy ziele angielskie i przyprawę uniwersalną 1-2 łyżki. Gotujemy na wolnym ogniu zbierając powstałe szumowiny ,aż mięso będzie mięciutkie i będzie odchodzić od kości. Ugotowane mięso wraz z warzywami wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy wszystko wystygnie oddzielamy mięso od kości , boczek kroimy na kawałki i mielimy je ( siatka z drobnymi oczkami) w maszynce do mięsa wraz z warzywami z którymi się gotowało.
Powstała masę doprawiamy solą (uważając by nie przesolić) pieprzem prawdziwym ziołowym ,dodajemy bułkę tartą tak 2-3 łyżki , posiekaną drobno natkę pietruszki,wbijamy jaja i dobrze wyrabiamy.
Gotową masę przekładamy do foremek ( u mnie 2 kek sówek )wygładzamy wierzch i smarujemy go wodą .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 1 lub 1.20 godz. Ostudzić .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 20.10.2014 10:45
pyszny przepis,mniam :-)
Aleksandra/Olcia 19.10.2014 13:19
ale smakowity
Christopher 19.10.2014 13:19
Taki pasztecik to delicje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak