Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1,5 kg
wątróbka drobiowa 0,5 kg
ziele angielskie
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
jajko 2
boczek 1 surowy bez kości
bułka 2 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Królika wraz podrobami ugotować w wodzie z dodatkiem soli,ziela i liścia.Podczas gotowania dołożyć boczek i pod koniec wątróbkę drobiowąGdy mięsa będą już mięciutkie wyjąć z wywaru i wystudzić.Wystudzone przekręcić przez maszynkę dwukrotnie.Następnie dodać jajka namoczoną i odciśniętą bułkę.Przyprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.Gdy masa mięsna będzie za gęsta dodać wywaru z mięsa .Gotową masę przełozyć do foremek(ja używam jednorazowych).Pieczemy pasztet w kąpieli wodnej aby się nie wysuszył tzn na blachę wlewamy wodę i dopiero na niej ustawiamy foremki tak aby ok połowa foremki była w wodzie.Pieczemy ok 80-90minw temp 175st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 26.02.2014 21:02
Niestety nie miałam okazji próbować ale na pewno jest pyszny :)
malina 08.10.2013 10:06
dobra propozycja , zbliżają się święta
Alex_M 27.04.2013 11:22
z krolika, musi byc pyszny!!
Łucja 21.03.2013 23:50
pyszny domowy pasztecik :)
kriko 04.01.2013 10:59
pycha
Katarzyna54 17.12.2012 18:40
pycha
Krzysztof15 17.12.2012 17:50
pycha
Botwinka 17.12.2012 10:30
pyszny
cukiereczek 17.12.2012 08:51
najlepszy bo swojski
ewka1978 17.12.2012 08:28
myślę, że może być dobry
Luki 17.12.2012 07:18
nie ma to jak domowy pasztet.Taki najlepszy
Zdzisław 17.12.2012 07:06
dobry taki pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak