Pasztet z królika

Pasztet z królika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeżego boczku

    600 g
  • świeże bułki

    160 g
  • smalcu gęsiego

    2 łyżka
  • jajka

    3
  • wody

    500 ml
  • liście laurowe

    2
  • ziela angielskiego

    2 ziarna
  • sól do smaku

  • majeranku

    2 łyżka
  • masło do wysmarowania formy

  • przyprawy

    2 (do pasztetu)
  • królik

    1 z wątróbką
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z królika foto
Królika ( 1,7 kg ) umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Boczek pozbawić skóry i również opłukać, osuszyć i pokroić na spore kawałki. Cebulę obrać i umyć. Na patelni rozgrzać smalec, ułożyć kawałki królika ( bez wątróbki ) i boczku i wszystko podsmażyć na złoty kolor razem z cebulą.
Krok 2 - Pasztet z królika foto
Podsmażone składniki przełożyć do większego garnka razem w tłuszczem. Podlać wodą, dodać liść i ziele oraz odrobinę majeranku, soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa i wyparowania nadmiaru płynu. Powinno go zostać około 1 szklanka.
Krok 3 - Pasztet z królika foto
Gdy wszystko jest miękkie włożyć do garnka wątróbkę i tylko ją zaparzyć. Wszystkie kawałki mięsa i cebulę oraz wątróbkę przełożyć do innego naczynia i ostudzić. Do drugiej miski wkroić bułkę i zalać ja powstałym z duszenia sosem. Schłodzone mięso obrać od kości i zmielić na drobnym sitku razem z cebula i namoczoną bułką ( można zmielić dwa razy ).
Krok 4 - Pasztet z królika foto
Do zmielonej masy dodać wszystkie przyprawy i jajka i wyrobić masę. Podłużną formę o wymiarach 32cm x 14cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 70-80 minut.
Krok 5 - Pasztet z królika foto
Po upieczeniu pasztet wystudzić i wyjąć zimny z foremki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

08.08.2016 08:24
Bardzo lubię swojskie pasztety.

kiziolek201

17.11.2015 18:34
ciekawy przepis

Jagódka77

28.10.2014 14:02
wyśmienity pasztet

ajres

03.10.2014 13:47
pyszny pasztet

Malgorzata549

03.08.2014 10:37
dobry pomysł

Grażyna13

07.07.2014 21:44
Podoba mi się :)

Danka

11.04.2014 17:17
pyszny, tylko w dzisiejszych czasach trudno kupić mięso z królika

cukiereczek

06.04.2014 08:48
uwielbiam domowe pachnące pasztety

goofy9

25.03.2013 12:58
ciekawy przepis, właśnie jestem na etapie poszukiwać przepisu na pasztet świąteczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat