Pasztet z królika

Pasztet z królika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pasztet z królika - jest delikatny i wykwintny - koniecznie musicie spróbować!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • królik

    1 kg
  • wątróbka drobiowa

    250 gramów
  • podgardle wędzone

    0.5 kg
  • jajka

    4 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • selery

    1 kawałek
  • por

    1 kawałek
  • cebula

    2 sztuki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • owoc jałowca

    2 sztuki
  • majeranek

    1 garść
  • papryka słodka

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • masło 82%

    1 łyżka
  • tarta bułka

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch - w zależności od ilości masy).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.01.2019 18:55
Pasztet z królika wygląda smacznie.

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:21
Na pewno bardzo smaczny pasztet.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat